En klassisk stund på dagen då ljuset är som tacksammast att arbeta med, är under “the golden hour”. Denna gyllene tidpunkt, infinner en stund innan det att solen har gått upp och strax efter solnedgången, en tid som erbjuder en mjuk ljuston där vi kan slippa hårda skuggor (om detta är av intresse) Vill du komma åt spektakulära färgskiftningar på himlen, eller långa dramatiska skuggor utöver landskapen, så är det just denna tid på dygnet du bör vara ute med din kamera.

Eftersom att ljuset är den viktigaste ingrediensen när du fotograferar, kan det vara en fördel att lära sig när på dygnet du ska ge dig ut. Detta skiftar givetvis över årstiderna, men att någonstans registrera t.ex. kvälls- och morgonljus, kan underlätta planeringen för morgondagens bilder.

The Golden Hour

The Golden Hour – Här ha solen egentligen passerat denna gyllene stund, men dimman denna morgon och likaså molen, gav mig några extra minuter att leka med.

The Golden Hour Fog

Tidiga morgontimmar kan bjuda på ett varmt, mjukt och ombonat ljus

The Golden Hour

Spektakulära färger breder ut sig över himlen, precis efter att solen har passerat nedanför horisonten. En stund som är väl värd att förvalta vid fotografering av landskap

The golden hour

Här valde jag att ta bilden precis innan solen försvann. Med lite moln på himlen kan vi får en vacker dramatik som gör bilden levande.

När det kommer till fotografering och som i detta fall ljuset,  finns det en mängd No-no’s bland etablerade “förståsigpåare” i fotobranschen. Människor som baserat på sina erfarenheter har kommit fram till vad som är det rätta ljuset, hur hårt det får vara, vilka typer av skuggor som är ok, osv. Och visst, detta kan fungera som vägledning och kanske tips i sökandet efter den egna fotostilen. Se bara till att dessa inte blir en absolut sanning, som kanske t.o.m får en hämmande effekt på din egen kreativitet.

Lycka till!
John