Oavsett vilken relation vi har till vintern och mörkret på morgonen, så vill jag se att det också är en fördel att inte behöva gå upp i ottan när jag vill fånga det ljusspel som morgonsolen kan bjuda på.

Att ha en hyfsad koll på vart och hur solen står vid en viss tidpunkt på dygnet, kan ge oss en stor fördel när det kommer till att planera fotograferingar och vart vi bör befinna oss för att få bästa tänkbara utbyte av solljuset. The Photographer’s Ephemeris (TPE) erbjuder en app och en för datorn webbaserad version, som tillhör en av mina favoriter, och som ger dig nödvändig info kring såväl solens som månens placering vid en viss tid på dygnet.

IMG_6440-Recovered

Om du inte är rädd att bli lite blöt om knäna eller för att smutsa ner dig.. kan du utnyttja möjligheten att lägga dig ner på marken och där fånga reflektioner som inte går att fånga när du står upp och tar dina bilder.

IMG_6402

Genom ett litet skärpedjup (i detta fall f/2,8), kan du fortfarande behålla känslan av skogen men samtidigt slippa det oroliga intrycket

IMG_6397

Grässtrån i motljus, kan (beroende på hur du väljer att fokusera) resultera i en känsla av abstrakt fotokonst

IMG_6411

Svart-vitt fungerar alldeles utmärkt i skogsmiljö. I detta fallet, var det ljuset jag ville framhäva, medan träden runtom mer skulle fungera som effekthöjande rekvisita.