I tidigare avsnitt gick vi igenom grunderna för det delen av “ljuskontroll” som heter ISO. Som då nämndes, finns ytterligare två funktioner som hjälper dig att kontrollera ljuset, Bländare och slutartid. Här ska vi  kika på det förstnämnda, nämligen bländaren.  Jag vill höja ett litet men dock ett varningens finger, för just detta med bländaren och bländarvärden kan leda till en tankevurpa.  Jag ska ändå försöka göra det så enkelt som möjligt. 😉

Display

Du ser på displayen vilken bländare din kamera är inställd på. I detta fall så ser du ett värde där det står F8

Siffrorna kan göra det motsägelsefullt

Det som kan snurra till det för oss, är detta med att ju högre bländarvärde du har desto mindre ljus får du att arbeta med, och motsatsen är då, att ju lägre värde desto mer ljus. Detta är dock något du snabbt lär dig, när du börjar att experimentera med bländarinställningen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DgywDcMWnOc]

Hur påverkar det bilden?

Bortsett från bländaren styr mängden ljus som kommer in i kameran, så visas detta även på det slutgiltiga resultatet. Ju lägre värde vi använder desto mindre delar av bilden kommer i fokus och har vi ett högre värde kommer mer i bilden att vara skarpt och framträdande. Detta kallas för skärpedjup och är något vi kommer att gå in på längre fram.

 

Bländare_3

Bilden är tagen med bländarvärde f/8,0

Bländare_2

Bilden är tagen med bländarvärde f/2,8

Om du tittar i mitten på bilderna nedan så, kan du se att linsen är mer öppen på ena bilden jämfört med den andra. följaktligen kommer den som är mer öppen att släppa in mer ljus.

Det du också kan se, är att det finns en beteckning på kanten ( 1:3,5 – 5,6 ) dessa beskriver den lägsta bländaren du kan använda beroende på hur du har zoomat med ditt objektiv.

Bländare Bländare_1

Det lägsta (ljuskänsligaste) bländartal du kan använda beror på objektiv

Det som avgör vilken som är det lägsta (ljuskänsligaste) nivån du kan använda, är vilka egenskaper ditt objektiv har. Det finns de som har s.k fast bländarvärde, vilket innebär att du kan vrida och zoom bäst du vill. Du kommer forfarande kunna bestämma vilket värde du vill använda. Sen finns det objektiv som beroende på om du zoomar in eller ut, påverkar det lägsta värde du för stunden har tillgång till

I klippet nedan, ser du vad som sker i objektivet när jag zoomar och där mina möjligheter till att styra bländaren. Du kan också se hur 08lamellerna i mitten öppnar respektive sluter sig, beroende på hur jag jobbar med zoomen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Gf5xzOi1BPU]

Varför inte testa?

Om du normalt sett använder helautomatik på din kamera, är det dags att släppa taget om det nu, och börja titta på hur du kan få en större kontroll över dina bilder genom att justera bländarvärdet . För att se vad som händer, ställer du in din kamera AV (Canon) A (Nikon).

Därefter väljer du ett objekt och tar 3 bilder. En bild med lägsta (beroende på objektiv 1,2-4,6) därefter det högsta (beroende på objektiv någonstans runt 22-30) respektive ett läge däremellan.  Vad märker du för skillnad? beter sig kameran annorlunda beroende på vilket bländarvärde du använder?

Något att tänka på

Ju högre värde, desto längre slutartid behöver kameran för att ta in rätt mängde ljus, vilket innebär en risk för att du får suddiga bilder, något som kallas för skakningsoskärpa. Har du däremot tillgång till ett stativ ger det dig större möjligheter att få skarpa milder med högre ett bländartal.

Koppla in ISO – Läs mer om ISO här

Om du nu har ett högre värde (låt oss säga f/8,0) och du har svårt för att få skarpa bilder. Då kan du börja med att höja ditt ISO för att “kompensera” det mörker kameran upplever.

 

Lycka till!

John

Har du frågor, funderingar eller om jag har lyckats vara otydlig 😉 får du gärna lämna en kommentar eller skicka ett mail