Då är vi inne på den tredje delen av att ta kontroll över ljuset genom funktioner i kameran. Här ska vi kika på det som kallas för exponerings- eller slutartid. Det är det som låter när du trycker ner avtryckaren på din kamera. Ibland (beroende på förutsättningarna) kan du höra hur kameran klickar snabbt, eller (speciellt när det är sämre ljusförhållande) så kanske du har hört hur kameran tar längre tid på sig för att ta bilden.

Display

Det är tiden från första till sista klicket du hör, som kallas för slutartid. Det handlar alltså om hur lång tid kameran behöver på sig för att ta en bild, och som är en funktion som vi kan kontrollera beroende på vad vi vill uppnå.

På displayen ovan kan du se vilken slutartid din kamera är inställd på. i detta fall ser du 1/125  vilket innebär en 125 del av en sekund. En kamera brukar gå att ställa från 1/8000 till 30 sek i automatiskt läge, därefter går det att ha slutartid som är hur lång som helst, detta sker med något som kallas för bulbläge och innebär att du själv avgör om och hur mycket längre slutartiden ska vara.

Grundregel

Ju längre slutartid desto mer ljus kommer in i kameran, medan korta slutartider rimligtvis genererar mindre ljus för kameran. Samtidigt är det viktigt att veta att ju längre slutartid du använder, desto större är risken (eller möjligheten)  att bilderna blir oskärpa.

Tänk på

 • Med normal utrustning klarar vi att hålla en kamera stadigt runt 1/60 sek
 • När vi vill “frysa” en bild behöver vi använda snabbare/kort slutartid vilket innebär 1/200 eller snabbare
  storm_8

  För att frysa rörelsen i vågen använde jag slutartiden 1/64

  photo080314_3

  Att jaga sländan var ingen lätt match 🙂 till slut fick jag dock bilden jag ville ha. Slutartiden var i detta fallet 1/1000

 • Vill du fånga och ge en känsla av rörelse eller göra bilden suddig så kan 1/50 vara en lämplig början, för att sedan arbeta dig nedåt till önskat resultat.
IMG_3015

Här har jag slutartiden inställd på 1/50 samtidigt som jag går och pendlar med kameran hängandes i axelremmen.

Slutartiden finns att använda som ett halvautomatiskt läge på din kamera (Canon=TV NIKON=T)
Testa att fota något i rörelse (folk som går, en bäck, vågor eller liknande) med olika tidsinställningar, för att se vad effekten blir och har du ett stativ använd gärna det.

Lycka till