Det är utmanande att ta bra bilder utan en god förståelse för hur ISO (skall ej förväxlas med de certifieringar vissa företag sysslar med)  fungerar och vad den gör. Kamerans ISO är en av de tre grundpelarna i fotografering (de två andra är bländare och slutartid) och varje fotograf bör grundligt förstå dessa, för att få ut det mesta av sin utrustning. Eftersom denna artikel är för nybörjare i fotografering, kommer jag försöka förklara ISO så enkelt som jag bara kan.

ISO

Det ser olika ut mellan kameramodeller, på din display kan du läsa av vilka just dina ISO inställningar är.

ISO_1

Det varierar även mellan modeller hur stort spektrat är mellan det lägsta resp. högsta ISO´t är

1) Vad är ISO?

Med mycket grundläggande termer, är ISO känslighetsnivån på din kamera för det tillgängliga ljuset. Ju lägre ISO-tal, desto mindre känslig är det för ljuset, medan ett högre ISO-tal ökar känsligheten för din kamera. Komponenten i din kamera som kan förändra känsligheten kallas “bildsensor” eller helt enkelt “sensor”. Det är den viktigaste (och dyraste) delen i din kamera och har till uppgift att samla in ljus och förvandla den till en bild. Med en ökad känslighet, kan din kameras sensor ta bilder i miljöer med svagt ljus utan att behöva använda blixt. Men den högre känsligheten kommer med ett pris – du får kornighet  eller “brus” i bilderna.

Om du klickar på bilderna och ser dessa i förstoring, ser du skillnaden tydligare.

ISO_nytt_1

ISO 100

ISO_nytt

ISO 6400

 

Ovanstående bilder har jag tagit den vanliga belysningen som finns i rummet där den övre är tagen med ISO 100 och den undre med ISO 6400.

Varför inte testa?

Om du normalt sett använder helautomatik på din kamera, är det dags att släppa taget om det nu, och börja titta på hur du kan få en större kontroll över dina bilder genom att justera ISO inställningarna. Så för att se vad som händer, ställer du in din kamera AV (Canon) A (Nikon).

Därefter väljer du ett objekt inomhus och ta 3 bilder. En bild med lägsta, högsta respektive ett läge däremellan.  Vad märker du för skillnad?

Lycka till!

John

Har du frågor, funderingar eller om jag har lyckats vara otydlig 😉 får du gärna lämna en kommentar eller skicka ett mail