OK, du har köpt dig den där lite finare systemkameran, ambitionen och strävan är på topp när det gäller att ta riktigt fina bilder. I din hand håller du en apparat med mängder av funktioner och beteckningar, som näst intill förutsätter att du är en kvantfysiker för att du ska förstå dessa. Är du sen som många andra ställer du in kameran på helautomatiskt läge och ger dig ut för att fånga din omvärld. Vad som här har hänt, är att du har köpt en bil, men du sitter på parkeringen och kör på tomgång, för att du inte vet hur du lägger in en växel.

1a bilden

En av mina första sparade kvällsbilder i digitalt format

Du får alltså inte full valuta för pengarna, vilket kan innebära att du faktiskt tröttnar och lägger din investering åt sidan. Jag tänkte dock att vi ska råda bot för detta fenomen och helt enkelt göra dig till en bättre fotograf.

Är du som jag, och har gjort några halvtappra försök att bläddra i manualen till din kamera med förhoppningen om att ett och annat mynt ska ramla ner, men sedan istället skaka på huvudet och nästan dumförklarar dig själv och lägger tillbaka instruktionerna i någon låda. Eller du kanske har surfat in på ett forum för att ta del av andra och lite mer erfarna fotograferas kunskap inom området. För att även där kunna konstatera att de i princip talar samma språk som instruktionsboken gör.

Det är en spännande värld, en värld som ger dig möjligheter till att konstant utvecklas och utforska nya områden. Det är också en värld fylld med åsikter om vad som är rätt eller fel, något som kan få den mest hårdhudade kameraägare att vilja dra täcket över huvudet och ångra sitt köp.

Ja, jag vet att jag raljerar, saken är den.. att fotografering ska vara roligt, det ska väcka lekfullheten inom dig, den ska tända gnistan till att vilja experimentera, något som sedan resulterar i att du känner dig stolt över de bilder du tar.

Min förhoppning är att kunna ge dig tips och idéer som gör du får eller behåller den där gnistan, och därmed blir ännu bättre. Jag vill också göra det på ett (förhoppningsvis) enkelt och förståeligt sätt, och som gör att du på en gång kan applicera det du har läst. Jag vill att det ska vara enkelt, och skulle jag någonstans fara i väg och börjar att låta som en manual, så hoppas jag att du säger till 😉